Bloggarkiv

2008-11-20

Josephine N-E & Provence 66,67 %

Nina Bengtsson, 2012-05-16

Ett litet steg på trappan till svår klass men en gigantisk mental seger i jobbet med Provence :)

För 1,5 år sedan mötte jag Jossan för första gången. Den gången kom hon som en gänglig ridskole “unge” till mig för att få sitta på en av mina hästar. Hon fick rida en liten stund på Don Diesel. Efter en kvart var hon tvungen att sitta av för hon höll på att svimma. Sittande på kanten till ridbanan erkände hon att hon varit så nervös på morgonen så hon hade inte kunnat äta frukost. Hon var blek och kallsvettig och när vi frågade hur det var med henne fyrade hon av sitt största leende och sa “Detta är den bästa dagen i mitt liv!”. Det är krut i den flickan skulle mormor Alfhild sagt ;)
När vi skulle köpa häst till Jossan hade vi en begränsad budget så valet var att antingen köpa tryggt,snäll och begränsat eller gå för ngt svårare men med kvalite. Vi valde det sist nämnda.
Valet föll på Provence. En fantastisk gummiboll men med ett förflutet som negativ, istadig och arg.

Jossan med familj har varit otroligt starka. Att vara 16 år,ensam i Sthlm och gråtandes ringa till mig i Skåne och säga- “ Nina, nu har det hänt som du sa skulle hända. Flera människor kommer fram och säger att han är knäpp. Att det är fel på honom och att jag aldrig kommer klara av honom.” och sen ändå hugga i och inte ge upp…..thats a horse person!!

Resan har varit väldigt krokig och är inte på långa vägar över. Men på träning kan nu Jossan och Provence byta 3 byten på diagonalen, göra stora piruetter samt trava och galoppera så ögonen tåras på undertecknad.
2011 var tävlingsresultaten väldigt begränsade. När Provence blir spänd kommer det gamla beteendet lättare fram. 2012 har han hittills gjort 3 försiktiga starter och glatt velat gå på banan i alla 3. Senast kom dom då 4a i LB på 66,67 % trots lite missar.

Jag tror att vi har så många missförstådda hästar i Sverige som inte får en ärlig chans. Ofta tror jag det är känsliga hästar med skinn på näsan som missförstås. Människan blir hård mot hästen för man tycker den är tuff och den svarar bara med att bli ännu tuffare. Provence är en mkt känslig häst med otroligt lätt för samling och en extrem känslighet för sätet. En svår kombination men ack så härlig när man kommer igenom.

Mål 1 för Jossan och Provence är uppfyllt.
Vårt nästa dröm mål är junior SM 2013.

Nina

En epok är över- Ajax är såld!

Nina Bengtsson, 2012-05-09

I helgen har jag varit i Skåne för att leverera Ajax till sin nya ägare Esther Kaså.

Esther är en 16 årig flicka med mkt rutin. Hon har bla ridit ponny kur på Globen och SM final. Esther har redan en häst i 8 åriga Briar-sonen Brian. En stor herre med mkt motor som hon nyss börjat tävla Msv B på.

Det hela började med att Cecilia Kristofersson ringde mig och frågade om Ajax. Hon trodde att Ajax skulle passa en elev till henne. För mig var inte valet så svårt. Självklart vill jag att Ajax ska få dela med sig av sin erfarenhet till en ny ryttare. Ajax är fräsch som en nyponros och med hans motor kommer han att vilja springa fin dressyr i många år till.

På fredags morgonen besiktigade vi honom och sen flyttade han till Mosslunda där han ska stå den första perioden.
Det känns tryggt att Ajax är med människor som vårdar honom så väl. Nicole Borin är hans privata care taker ( Nicole känner honom sen flera år), Cilla rider när inte Esther är där (Cilla ringde efter första ridturen och sa – Idag har jag ridit din fina häst. Det kändes som att komma hem. Passade mig perfekt!) och Åsa Kaså står för foder,garderob och förebyggande vård ( detta uppskattar divan Ajax, nya täcken och biolight vård passar hans höghet:).

Esther och Ajax är otroligt söta ihop. Esther med sin tjocka mörka hårtofs på den svarta Ajax. Ekipaget kommer nu varsamt lotsas av Cilla genom de mysterium som svår dressyr innebär och dröm målet för 2012 är så klart att kvala till junior SM.

Här hemma finns ett tomrum i själen. Vi har varit tillsammans i 13 år och gått igenom så mkt, både svårigheter och glädje.
Några glädje minnen är –

  1. clinicen för Anky van Grusven 2007 där hon sa att jag hade en fantastisk häst och att hon såg fram mot att se oss på OS i Hong Kong (dit kom vi INTE ;)
  2. andra platsen i Int II i Åstorp 2008 där Ajax fick både mig och min tränare Kerstin Andre att gråta av glädje efter många års slit med en svart sprattelgubbe;)
  3. första GP segern 2008 i Dagstorp där Jan Brink – Biggles och jag hade samma poäng. Efter några minuters spänning visade det sig att jag vann. Värmde gjorde inte bara segern utan även Jans uppriktiga glädje för min skull.
  4. första internationella segern vid Helsinki Horse Show 2008 i GP special.
  5. 3e bästa svensk efter Tinne och Minna i GP vid World Cup tävlingarna på Scandinavium 2009.
  6. NM guld i lag och 2a i förklassen och 5a individuellt på NM (där 4 av 5 domare hade mig 3a) i Finland 2009.
  7. samt att få dela ett av mitt livs största ögonblick med Mikis och Charlie Brown – Globen 2009. En av de roligaste stunder i mitt liv!

Tack Ajax för all erfarenhet du gett mig, för att du lärt mig att jag har kapacitet att ta mig in på 100 listan på världs rankingen och för att du är en fantastiskt personlig häst!

Nina

Äta bör man annars dör man!

Nina Bengtsson, 2012-05-07

Dagens hyllning går till “Greta och Wille´s”.
Det är Caroline Tallbacks restaurang och kafe´ med lokation vid Upplands Bro Ryttarförening. Denna mat oas har räddat mig från hunger döden många gånger :) Strategiskt placerad mellan stallet och min nuvarande bostad, väldigt lätt tillgängligt!
Här serveras alltid god och nyttig mat, allt från delikat tonfisksallad (idag;) till härliga kyckling grytor.
När jag springer upp för trappen till “Greta och Wille´s” får jag en flashback till min barndom. Ni vet då när man var liten och sprang in i köket och ropade – mamma,mamma, vad blir det för mat idag? Skillnaden nu i vuxen ålder är att jag ALLTID njuter och säger – Mmmm,vad gott det ska bli!
I alla paradis finns tyvärr alltid en mörk sida och även så här. Ormen i detta paradis heter Ryttar Kakan. En bedrägligt söt dröm av kladdkake seg botten med ett krispigt cocos täcke ovanpå. Jag vill å det bestämdaste varna för denna drog!! Ryttar Kakan väntar bara på att få smeka din gom och få dig på fall. Ryttar Kakan är kraftigt beroende framkallande. Akta Dig för Ryttar Kakan ;)

Mums Nina

Blomman stallets Femme Fatale.....

Nina Bengtsson, 2012-05-02

I stallet hos Dbn spirar vårkänslorna. Karins häst Wunderblume till vardags kallad Blomman, leker med pojkarnas känslor. De lite mer veka pojkarna, se Ajax och Laetsgo, blir helt bortkollrade. Ajax var till och med tvungen att byta stall för han kunde inte äta, sova och så fort Blomman var längre än 2 meter i från honom gnäggade han hysteriskt och förtvivlat. När Louise Rosell var och hälsade på Laetsgo var hon förundrad över hur han betedde sig, han gnäggade och var allmänt orolig. Hon hade aldrig sett honom sådan. Jag förklarade att det var enkom för att Blomman inte var där.

Provence däremot, som är en tuffing, han ler ett brett leende när Blomman kråmar sig, njuter av hennes uppvaktning men låter det inte rubba hans vardag.

Jag tycker alltid att det är intressant att se hästarnas beteende och jag vill drista mig till att säga att det mycket som går att relatera till människovärlden ;)

Läs fler blogginlägg