Josephine N-E & Provence 66,67 %

2012-05-16

Ett litet steg på trappan till svår klass men en gigantisk mental seger i jobbet med Provence :)

För 1,5 år sedan mötte jag Jossan för första gången. Den gången kom hon som en gänglig ridskole “unge” till mig för att få sitta på en av mina hästar. Hon fick rida en liten stund på Don Diesel. Efter en kvart var hon tvungen att sitta av för hon höll på att svimma. Sittande på kanten till ridbanan erkände hon att hon varit så nervös på morgonen så hon hade inte kunnat äta frukost. Hon var blek och kallsvettig och när vi frågade hur det var med henne fyrade hon av sitt största leende och sa “Detta är den bästa dagen i mitt liv!”. Det är krut i den flickan skulle mormor Alfhild sagt ;)
När vi skulle köpa häst till Jossan hade vi en begränsad budget så valet var att antingen köpa tryggt,snäll och begränsat eller gå för ngt svårare men med kvalite. Vi valde det sist nämnda.
Valet föll på Provence. En fantastisk gummiboll men med ett förflutet som negativ, istadig och arg.

Jossan med familj har varit otroligt starka. Att vara 16 år,ensam i Sthlm och gråtandes ringa till mig i Skåne och säga- “ Nina, nu har det hänt som du sa skulle hända. Flera människor kommer fram och säger att han är knäpp. Att det är fel på honom och att jag aldrig kommer klara av honom.” och sen ändå hugga i och inte ge upp…..thats a horse person!!

Resan har varit väldigt krokig och är inte på långa vägar över. Men på träning kan nu Jossan och Provence byta 3 byten på diagonalen, göra stora piruetter samt trava och galoppera så ögonen tåras på undertecknad.
2011 var tävlingsresultaten väldigt begränsade. När Provence blir spänd kommer det gamla beteendet lättare fram. 2012 har han hittills gjort 3 försiktiga starter och glatt velat gå på banan i alla 3. Senast kom dom då 4a i LB på 66,67 % trots lite missar.

Jag tror att vi har så många missförstådda hästar i Sverige som inte får en ärlig chans. Ofta tror jag det är känsliga hästar med skinn på näsan som missförstås. Människan blir hård mot hästen för man tycker den är tuff och den svarar bara med att bli ännu tuffare. Provence är en mkt känslig häst med otroligt lätt för samling och en extrem känslighet för sätet. En svår kombination men ack så härlig när man kommer igenom.

Mål 1 för Jossan och Provence är uppfyllt.
Vårt nästa dröm mål är junior SM 2013.

Nina

Läs fler blogginlägg