Tävlingsarkiv

Hur behandlar vi våra hästar?

2012-05-16

Hur kan det komma sig att vissa hästar kan fungera i flera år och aldrig vara speciellt sjuka för att sedan bli sålda och efter tex 1 månad kommer det hot om stämning samt klagomål att hästen inte fungerar?
Jag har inte drabbats med någon av mina egna hästar men hör ibland talas om hästar som jag känner till väl där detta scenario är ett faktum.

Tex -framgångsrik GP häst som behandlas av ny veterinär trots att den veterinär som känner hästen bäst bara finns 1 timme bort. Hästen blev obrukbar. – 14 årig fantastisk läro häst med seger tom St George säljs som schoolmaster. Jag känner till hästen sen 5 års ålder och den är en väldigt frisk häst. Ett perfekt köp om ngn vill lära sig rörelser upp till GP. Efter en månad är hästen halt och köparen missnöjd. – ett sto som man letar fel på in absurdum för hon inte vill svänga på ena hållet. Efter hot om stämning och inget fel hittats visar det sig att ryttaren helt enkelt klämt för mkt på en känslig häst. Ekipaget blir efter hjälp placerade på tävling.

Jag vet att det finns många liknande historier. De hästar jag talar om har alla ett förflutet i Sverige. De har alla ngn ryttare / tränare som känner till dem väl. De har alla en veterinär historia som är lättillgänglig och öppna journaler.

Jag tycker att det skulle vara lika självklart som en veterinär besiktning att det i kontrakten av hästar, liknande de ovan , ska finnas en anteckning vilken veterinär som känner hästen bäst samt vilken ryttare / tränare som kan just denna häst.
Sen borde det vara köparens skyldighet att vid problem börja med att kontakta ngn av de “resurs” personer som finns kring hästen för att få råd. Jag skulle med glädje hjälpa till. De hästar jag refererar till passar egentligen perfekt till köparen och det borde ligga i köparens intresse att få hjälp att få hästen att fungera istället för att fly genom tex hot om stämning.

Om jag nu ändå sticker ut hakan vill jag också tillägga att det borde också ligga i försäkringsbolag och veterinärers intresse att ta hjälp av ryttare / tränare som känner hästen sen flera år innan man ställer diagnoser samt ev tar bort hästen.

För vart uppdrag jag får som är relaterat till ovanstånde problem ska jag ta ut normalt arvode och sedan skänka pengarna till välgörenhet för barn i världen…..på heder och samvete!

Bring it on!!! Nina

Trippel C - Capriccio+Carolina+Caroline = succe!

2012-05-07

Jag fortsätter på temat lyckade försäljningar. Vill säga att det är inte mkt som kan glädja mig så som när en av mina älskade hästar hamnar i rätt händer. Förra gången nämnde jag Caruso hos Eva Ulf (vars framgångar fortsätter m bla seger och plac tom GP i Hammarö nu i helgen). Nu är det Capriccios tur.
Den första gången jag såg Capriccio hemma hos Birgitta Kjellin (även där jag fann Caruso) fick jag ett otroligt “vill ha” begär. Han var sååå bedårande.
Wenche Håkansson och jag köpte honom. Som 7 åring startade han upp till Int 1 men sen dess, under Ajax karriär har Capriccio kommit i skymundan. Visst har han lärt sig alla GP rörelser men vi,Nina & Cap, har liksom aldrig hittat till någon riktig harmoni. Dock har jag alltid ansett att det finns potential på näst intill Ajax nivå i honom.
I vintras köpte så Mats Grunerwald Capriccio som tävlingshäst till sin dotter Carolina,17 år. Försäljningen kändes väldigt trygg och bra då en av mina bästa vänner Caroline Carlstedt tränar Carolina. Carro Carlstedt är den ryttare som ridit Capriccio bäst av alla mina vänner som jag bett om råd. Man kan säga att Carro och Cap är som hand i handske :). Kombinerat med att Carolina är en duktig super talang känns konceptet vinnande!
Teamet “Trippel C” har en långsiktig plan. Trots det börjar resultaten redan nu strömma in. Efter ngra skakiga starter i början har Carolina och Cap nu kvalat i Msv C på upp till 73,5 % och igår vann de Msv B4 på 69,79 %.
Sist jag såg Cap på träning fällde jag en liten glädje tår,så fin såg han ut!!

Go “Trippel C”,Go ;)

Kvällstävling på Lejondal

2012-05-02

To 19 april hade Lejondals Ryttarförening sin första kvällstävling.

Ett mkt lyckat evenemang och underbart skönt tycker jag. Att tävla på en vardag kväll och sedan vara ledig på helgen passar mig perfekt nu när jag är ute med lite mer orutinerade hästar. Jag kommer fortsätta söka sådana tävlingar. För arrangören är det oxå en ngt lättsammare form att ha tävling på. Win win….;) Tävlingsmässigt var det två saker som var behållningen för DbN.

  1. Provence gick MSV C:1. Målet vara att Provence skulle få en behaglig runda och inse hur fantastiskt roligt det är att tävla. När jag galopperade upp på medellinjen tog jag ett djupt andetag, höll andan och förskte vara så lite i vägen som möjligt, när Provence blir spänd blir han väldigt känslig för påverkan och i det här skedet av hans utbildning måste vi skapa förtroende genom att respektera hans mentala känslighet. 61,5% och både jag och Jossan grät av glädje. (han har ett förflutet som värsting)
  1. Laetsgo gick också MSV C:1. Laetsgo är en förtjusande valack som varit hos mig på utbildning medans hans matte opererats. Han har tagit en stor plats i mitt hjärta med sin otroligt fina talang för alla de svåra Grand prix rörelserna samt sin goda arbetsmoral. Han är känslig, energisk och klok. Laetsgo visade sig också ha ett bra tävlingshuvud, dryga 66% och en tredje placering, det blev några byten i varje där det inte skulle vara det och det får väl bara ses som ambitiöst.

Hej hopp
Nina

Programridningsclinic - DbN,UBRF,Fia

2012-04-16

Den 25 mars höll “DressagebyNina” en programridnings clinic på Upplands Bro RF i samarbete med domare Fia Klarbrant.
Eventet besöktes av ca 100 personer och blev väldigt lyckat. Tack alla för positiv feedback!

Ryttare på clinicen var Josephine Ekwall som red Provence (LB2) och Don Diesel (MC1) samt Sandra Svensson som red Fernando (LA3) och Bechamel (MB4). Jag är väldigt stolt över tjejjerna som var proffsiga,lugna och visade hästarna utomordentligt bra.

Anna Linder var en klippa och höll i all logistik. Otroligt viktig position när många ryttare och hästar ska in, det måste flyta på och det gjorde det :)

Sist men inte minst vill jag nämna Siv Birgersson som var “grädde på moset” och visade sin begåvade Little Girl A i Int 1. Roligt att efter allt prat kunna knyta ihop säcken och se en rutinerad ryttare rida program.

Kram Nina

Till tävlingssidan